Președinta ANSPDCP a primit un nou mandat în fruntea autorității de protecție a datelor

Dna Ancuța Opre, președinta ANSPDCP în mandatul 2013-2018 a fost ieri numită din nou în fruntea autorității române de protecție a datelor. Întreaga procedură de numire s-a desfășurat foarte rapid, iar pentru funcția de președinte dna Opre a fost singura candidată.

La mai puțin de o săptămână de când a fost audiată pe 20 octombrie de Comisia Juridică din Senat, dna Opre a primit raport favorabil de la această comisie și a fost propusă spre numire de către plenul Senatului.

 

Raportul Comisiei Juridice nu cuprinde nicio indicație cu privire la îndeplinirea criteriilor de independență, competență profesională, bună reputație și înaltă probitate civică impuse de Legea nr. 102/2005 care reglementează funcționarea ANSPDCP. Raportul afirmă pur şi simplu: „Comisia a constatat că doamna Ancuța Geanina Opre îndeplinește condițiile prevăzute de lege”.
În aceeași zi în care Biroul Permanent al Senatului a primit raportul Comisiei Juridice, a și avut loc votul în plen pentru numirea președintelui ANSPDCP. Dna Opre a prezentat realizările sale în acest discurs (transcriere pe baza înregistrărilor video din ședință):
“Multumesc domnule Presedinte. Stimate domnule Presedinte, doamnelor si domnilor senatori, permiteti-mi sa fac o scurta prezentare a activitatii mele in cadrul Autoritatii National pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal”. Sunt absolventa a unei institutii de invataman superior juridic, cu o vechime de aproape 16 ani, iar incepand cu anul 2002 imi desfasor activitatea in calitate de conferentiar universitar in mediul universitar. In perioada 2013-2018 activitatea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal s-a concentrat pe indeplinirea rolului sau de garant al apararii dreptului la viata privata, cu privire la protectia datelor cu caracter personal. Incepand din anul 2013, de cand am preluat conducerea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal am urmarit in principal indeplinirea competentelor legale ale autoritatii si implementarea cadrului national necesar aplicarii Regulamentului european pentru protectia datelor. Toate aceste obiective au fost indeplinite si concretizate prin rapoartele de activitate prezentate anual, si de asemenea prin implicarea autoritarii in adoptarea celor doua acte normative necesare aplicarii Regulamentului european, si anume Legea 129/2018 si Legea 190/2018. Dupa adoptarea celor doua legi importante, autoritatea a emis acte normative, decizii cu caracter normativ destinate sa asigure efectiva aplicare a Regulamentului, dupa data de 25 mai 2018. Astfel, a fost publicata in Monitorul Oficial Procedura de solutionare a plangerilor, Formularul de notificare a incalcarilor de securitate a datelor personale, Procedura de efectuare a investigatiilor, si Lista operatiunilor ce implica evaluarea impactului asupra protectiei datelor. In continuare imi propun asigurarea continuitatii, consolidarii capacitatii instituionale si administrative a Autoritatii Nationale pentru Protectia Datelor, intensificarea masurilor de informare a publicului larg si a operatorilor in legatura cu drepturile si principiile de protectia datelor personale, emiterea de decizii cu caracter normativ necesare aplicarii Regulamentului european pentru protectia datelor, si nu in ultimul rand, asigurarea continuitatii de reprezentare a Romaniei in cadrul Comitetului European privind Protectia Datelor, a grupurilor si subgrupurilor de lucru aferente. In final, as dori sa precizez faptul ca, spre deosebire de alte state membre ale Uniunii Europene, Romania se afla printre statele care au adoptat cadrul normativ necesar aplicarii Regulamentului European la timpul potrivit. Va multumesc.”

 

sursa: http://www.senat.ro/Live.aspx (selectaţi “Vizualizaţi” în dreptul şedinţei din 26 noiembrie 2018)
Din senatorii prezenți, nimeni nu a avut întrebări pentru candidată. Votul a fost unul secret electronic, iar rezultatele au fost: 91 senatori prezenți, 63 pentru, 27 contra, 1 abținere.

Comments are closed.